Як Зняти Біль В 1 Зубі У Вагітної

Рекомендоване відео

 

Зубна біль при вагітності

 

Чому болить зуб при вагітності у зовсім здорової жінки:

 

  • при нестачі вітаміну С ясна стають більш чутливими (виникає ниючий біль, і хоча вона не зубна, тому що проблема в яснах, лікування все одно потрібно);
  • гормональна перебудова організму (при вагітності це глобальні зміни, здатні викликати періодичний дискомфорт всюди, ниюча біль зубна на тлі «вибуху» гормонів дуже часто перетікає в головну біль);
  • змінюється і гормональний склад в крові і швидкість обміну речовин, що не тільки здатне саме по собі провокувати біль, схожу на зубну, але і знижує імунітет порожнини рота, відкриваючи дорогу карієсу.

 

Фото. Пацієнтка на прийомі у лікаря.

 

 

Коли зубна біль при вагітності викликана захворюваннями порожнини рота

 

Зубний біль в період вагітності може бути пов'язаний і з більш очевидними причинами (коли зуби болять не просто так, має місце зубна патологія).

 

Найпоширеніші з цих причин:

 

  • карієс (він більш імовірний при вагітності, особливо якщо у жінки спостерігається токсикоз, який підвищує кислотність організму, знижуючи його природний захист);
  • пульпіт, флюс, свищ (через дефіцит кальцію і глобальні перебудови організму прогрес будь-якого захворювання порожнини рота протягом всієї вагітності сильно прискорений);
  • перелом кореня (проблема, пов'язана з дефіцитом кальцію, який у великих кількостях йде на формування скелета і зачатків зубків малюка, - коли його бракує в харчуванні майбутньої мами, плід «бере» кальцій із зубів);
  • сколота або тріснута зубна емаль (причина та ж, що і в попередньому пункті, - кальцій, якого потрібно дуже багато, щоб плід розвивався правильно, і який дитина отримує, в тому числі, з емалі зубів мами).

 

Зубна несподівана біль на ранніх термінах вагітності

 

На ранніх термінах вагітності приблизно у 25% жінок спостерігається токсикоз.

 

Крім дискомфорту, який він приносить, ранній токсикоз ще і призводить до закислення організму (порушення кислотно-лужного балансу).

 

Фото. Лікар стоматолог терапевт проводить консультацію.

 

 

А на цьому тлі вельми вірогідний розвиток запальних процесів, тому що:

 

  • у кожної людини (не тільки при вагітності, в будь-який період життя) в порожнині рота знаходяться мільйони мікроорганізмів, серед них є і корисні, але шкідливих бактерій більше;
  • підвищена кислотність слини знижує загальний імунітет організму і імунітет порожнини рота, відкриваючи хвороботворним бактеріям шлях;
  • підсумок - розвиток карієсу, гінгівіту, періоститу, стоматиту (залежить від того, в якому стані порожнина рота), які викликають біль, а при вагітності ще й прогресують набагато швидше.

 

Біль (зубна) на пізніх термінах вагітності

 

Існує думка, що під час останнього триместру вагітності - час, коли лікування протипоказано, навіть якщо зубна гостра біль не проходить.

 

Ця думка помилкова: якщо болить зуб при вагітності сильно, його потрібно лікувати.

 

Викликати цю біль або неприємні відчуття можуть ті ж причини, що і на ранніх термінах вагітності, а ось процес лікування буде дещо відрізнятися:

 

  • огляд на дуже пізніх термінах вагітності проводиться в стоматологічному кріслі, але розташовуватися там потрібно не в звичній позі (сидячи), а напівсидячи і на боці;
  • якщо зубна біль викликана карієсом або іншим захворюванням, при лікуванні якого застосовується анестезія, то використовуватися може тільки місцеве знеболення;
  • більш складне лікування (протезування зубів, зубна імплантація, клаптева операція) під кінець вагітності не проводиться - гострі симптоми полегшуються, проводиться антисептична обробка ротової порожнини, а маніпуляції переносяться на найближчий час після пологів.

 

Дуже часто на пізніх термінах вагітності дантист дає рекомендації по підтримуючому лікуванню із застосуванням засобів народної медицини.

 

Як швидко зняти біль на різних термінах вагітності, якщо біль ця - зубна

 

Зубна біль - це стрес, а стрес - зовсім не те, що потрібно жінці на будь-якому терміні вагітності.

 

Цей біль можна і треба прибирати (як мінімум полегшити), але робити це потрібно з обережністю, враховуючи:

 

  • особливості протікання вагітності;
  • загальний стан здоров'я майбутньої мами;
  • термін вагітності (кожен триместр має свої особливості в плані стоматологічного лікування);
  • причини, через які з'явилася зубна біль.

 

Фото. Лікар стоматолог терапевт в роботі.

 

 

Щоб зняти біль на час до походу до лікаря, можна використовувати як засоби з домашньої аптечки, так і народні рецепти або навіть спеціальні види масажу біоактивних точок.

 

Але в обох випадках існують свої обмеження і особливості, з якими потрібно розібратися.

 

Відвідування лікаря (зубна клініка) на різних термінах

 

Щоб зубна біль в період вагітності і жінці дискомфорт не завдала, і протягом вагітності не порушила, і дитині не нашкодила, потрібно розуміти головне: звертатися до лікаря потрібно в будь-якому випадку.

 

Він точно не призначить лікування, яке може пошкодити майбутній дитині, зате дасть рекомендації, як впоратися з проблемою.

 

Тепер про те, які особливості має кожен триместр з точки зору стоматологічного втручання.

 

  1. Перший триместр - найбільш відповідальний час, саме в ці місяці закладаються внутрішні органи дитини, відбувається його формування. У перший триместр бажано зовсім не хворіти (мова не тільки про зуби). Саме тому підготовка до вагітності так важлива: потрібна повна санація порожнини рота, щоб хоча б в перші місяці жінку точно не потурбувала зубна біль. Якщо ж вона (біль зубна) з'являється (і якщо не з'являється теж) обов'язково варто відвідати лікаря мережі стоматологічних клінік Люмі-Дент. Профілактика потрібна як мінімум 1 раз, а краще 2 - на 6 і 12 тижні.
  2. Другий триместр вагітності - оптимальний період для проведення будь-яких стоматологічних маніпуляцій.
  3. На третьому триместрі складне лікування не рекомендується, але й ігнорувати його необхідність, коли болять всі зуби при вагітності, теж не можна.

 

У будь-якому випадку треба сходити до лікаря мережі стоматологічних клінік Люмі-Дент, а вже він підкаже, як бути.

 

 

Запишіться на безкоштовну консультацію!

 

Прийом проводять

Романюк Марія Олександрівна
Лікар стоматолог терапевт
Охременко Василь Олексійович
Лікар стоматолог терапевт
Ленько Ірина Ігорівна
Лікар стоматолог терапевт
← Вернутся к записям блога