Напухла Щока, Десна, Болить 1 Зуб - Що Робити

Дивіться відео з нашими лікарями

Набрякла щока — що це таке


Набряк чи опухлість щоки часто виникає через періостит (флюс) – запальний процес у окістя. Супроводжується скупченням гною біля основи кореня зуба. Причина флюсу – поширення інфекції від зуба, ураженого карієсом чи пульпітом.

 

Опухла щока - що робити

 

Існують захворювання, що лякають не тільки симптомами і болями, але й наслідками відстроченого лікування.

 

Припухлість щоки (флюс, періостит) - яскравий приклад такої патології:

 

  • вона супроводжується вкрай вираженими і неприємними симптомами;
  • вимагає термінового втручання.

 

Тут головна небезпека не стільки в болі і дискомфорті (того, що набрякло обличчя та напух зуб), скільки в місці проблемної ділянки.

 

Якщо опухла щока і опухли ясна, значить, в ротовій порожнині йде запальний процес, який може поширитися і в:

  • кістки;
  • тканини шиї, серця, головного мозку.

 

Фото. Припухлість щоки у дитини.

 

 

Фото. Хірург стоматолог в роботі, стоматологія Люмі-Дент.

 

 

Чому може опухати щока

 

Набряк обличчя (припухлість щоки) може мати різну природу:

 

  • бактеріальну;
  • вірусну;
  • алергічну.

 

Визначити, чому набрякло обличчя і опухла щока і ясна, може тільки лікар, в більшості випадків тут потрібен стоматолог, більш ніж в 80% випадків таке явище:

 

  • наслідок некоректного лікування зуба;
  • помилок при протезуванні зуба;
  • результат травм, які спровокували ріст зубів мудрості;
  • якщо пухлина з'явилася біля носа чи під оком – ймовірною причиною є загострення гранульоми чи кісти на передніх зубах;
  • набряк щоки виник після видалення зубів.

 

Якщо опухла щока після видалення зуба - тут може бути винен як лікар, так і пацієнт, який не дотримувався в домашніх умовах запропоновані стоматологом рекомендації.

 

Це і спричинило за собою занесення інфекції в рану і щоку роздуло.

 

Зуб не болить, але опухла щока


Якщо при набряку щоки зуб не болить, то причиною можливо є відновлення щелепи після видалення нерва, алергічна реакція на матеріал. Коли опухлість щоки без болю в зубі супроводжується ломотою в тілі та підвищеною температурою, це вказує на запальний процес.

 

Як зняти опухлість щоки?

 

Прибрати опухлу щоку можна, тільки знаючи першопричину набряку, а такою може виступати:

 

  • захворювання респіраторного характеру (вони часто супроводжуються інфікуванням гайморових пазух і загальним ослабленням імунітету, створюючи сприятливі умови для карієсу);
  • зубні захворювання (безсимптомний карієс, який через непомітну тріщину в емалі проникає у внутрішні тканини зуба і вражає нерв (пульпу), корінь, навколокореневі тканини);
  • травми голови, зубів (запускається процес прорізування дистопованих зубів мудрості, які можуть бути вже запалені, або вражають корені сусідніх зубів, викликаючи запальні процеси, ось і роздуло щоку);
  • часто буває, коли опухла щока через кісту зуба або інфікованої області біля зубного кореня, що утворилася після декількох невдалих спроб лікування зуба, або через недосконалі застарілі технології, які активно використовувалися деякий час назад. Раніше технології пломбування каналів не дозволяли на все життя щільно і якісно їх заповнити. Як результат - навіть після правильного лікування зуб починав турбувати через кілька років, через те, що пломбувальна маса просто вимивалася зсередини лімфою, утворювалася порожнеча, в якій починали активно розмножуватися мікроорганізми, викликаючи запалення. Зараз в клініках Люмі-Дент лікують зубні канали тільки під мікроскопом, раніше таких технологій не було, і без близького наближення було практично неможливо по-справжньому якісно виконати лікування зубів;
  • набрякло обличчя і опухла щока після ендодонтичного лікування зуба з кістою, на кілька днів може з'явитися незначний набряк, який потім сходить нанівець;
  • інфекція в лунці, коли видалили зуб мудрості і опухла щока. Буває часто опухла щока після видалення зуба, якщо пацієнт не дотримувався вказівки в реабілітаційному періоді. Набряк після видалення зуба мудрості досягає максимуму на 2-3 день, і потім іде на спад.

 

Фото. Лікування зуба при опухлій щоці під мікроскопом в Люмі-Дент.

 

 

Фото. Консультація в нашій клініці.

 

 

Фото. Припухлість щоки після лікування зуба.

 

 

Болить зуб, опухла щока, що робити в домашніх умовах

 

  • Пополоскати хворе місце трохи теплим сольовим або содовим розчином;
  • Також будуть корисні полоскання антисептиками (мірамістин, хлоргексидин, ротові ополіскувачі);
  • Прийняти знеболюючий препарат;
  • Терміново записатися на прийом до лікаря стоматолога.

 

Якщо опухла щока - як одразу зняти опухлість

 

На щастя, небезпечні симптоми зустрічаються рідко, більшість людей намагаються потрапити до фахівця, виявивши перші ознаки запалення (коли щока тільки опухла, але зуб не болить, може навіть не знадобитися його видалення).

 

Фото. Прийом пацієнта під загальною седацією в Люмі-Дент.

 

 

Фото. До і після видалення абсцесу ясен в нашій клініці.

 

 

Своєчасна допомога при набряку обличчя

 

І не варто відкладати цей похід, якщо болить зуб і щока опухла вночі.

 

Спеціально для таких випадків у мережі клінік Люмі-Дент є послуга прийому без запису і черги, по швидкій допомозі.

 

Тут працюють лікарі стоматологи, які точно знають, як лікувати ознаки запальних процесів, і швидко зняти набряк на обличчі:

 

  • Якщо щока опухла настільки, що рот не відкривається повністю, лікар проведе огляд, знеболить ділянку і призначить ефективне лікування (по можливості) антибіотиками.
  • При сильних запаленнях тканин може бути проведене повноцінне хірургічне лікування - пацієнта занурять в медикаментозний сон, щоб в нормальному режимі роботи дістатися до проблемного місця і провести повну чистку від гною і продуктів запального процесу. Коли лікар прибере гній, пропаде не тільки набряклість, але і болючі відчуття при відкриванні роту. Стане можливим лікування оточуючих тканин або видалення зуба, що викликав набряк.
  • Якщо щока опухла і зуб не болить, а щелепа добре відкривається, лікар просто прочистить ділянку ураження, обробить зону антисептиками, призначить антибіотики і подальше лікування.
  • Коли опухла щока після видалення зуба – не варто відразу бігти до лікаря, оскільки такий набряк може бути варіантом норми, як реакція на хірургічне втручання. Треба тримати зв'язок із лікарем і стежити за гігієною порожнини рота, і найчастіше набряклість спадає на 5-6 день.

 

Фото. Комп'ютерне зображення нагноєння в яснах.

 

 

Фото. Лікар стоматолог Лєбєдєва Є.І. з пацієнткою.

 

 

При розпухлій щоці не відкладайте похід до лікаря-стоматолога - це загрожує серйозними наслідками!

Запишіться зараз у мережу стоматологій Люмі-Дент в Києві, на безкоштовну консультацію!

 

Прийом проводять

Гнип Віталій Володимирович
Лікар хірург імплантолог
Романюк Марія Олександрівна
Лікар стоматолог терапевт
Охременко Василь Олексійович
Лікар стоматолог терапевт