Зуби Металокераміка - Переваги, Недоліки Протезів

Дивитися відео

Тут Ви прочитаєте все про протезування зубів металокерамікой:

 

  • Що таке металокерамічне протезування зубів і коронки з металокераміки? 
  • Як роблять коронки?
  • Чому металокерамічна коронка на зуб сьогодні поступається за вибором сучасним керамічним зубним протезам?

 

Фото. Металокерамічні зуби.

 

 

Що таке металокерамічна коронка

 

Металокерамічна коронка - це зубний протез, який одягається на зуб і складається з двох частин:

  • Внутрішньої - металевий ковпачок із кобальто-хромового справа. Одягається на обпиляний зубний стовпчик (куксу).
  • Зовнішньої - керамічного покриття, що імітує середній і зовнішні тканини зуба - дентин і емаль. 

 

Внутрішній і зовнішній шари металокерамічних коронок пов'язані між собою хімічним зв'язком, який утворюється під час їхньої температурної обробки в спеціальних зуботехнічних печах. 

 

Раніше металокерамічні зуби були одним із найпопулярніших видів незнімного протезування: керамічне покриття близьке за своїми фізико-механічними властивостями до здорової зубної емалі.

 

Металокераміка зубів має хорошу функціональність, металокерамічні коронки зовні досить добре імітують здорові зубні тканини (Дністранській В.І.).

 

  

Переваги металокерамічних коронок

 

  • Схожість коронок металокераміки за зовнішнім виглядом із природними зубами;
  • Хороша стійкість металокерамічних зубів під час пережовування їжі;
  • Достатня гігієнічність — на коронці з металокераміки не скупчуються залишки їжі, погано розвиваються бактерії;
  • Металокерамічні коронки довговічніші порівняно з пластмасовим покриттям;
  • Металокерамічний зуб (коронку) можна встановити на імпланті.

 

Фото до і після протезування коронками металокерамікою.

 

 

Фото до і після. Встановлені на імплантатах коронки металокераміка.

 

 

Металокерамічні коронки відносно довговічні, необхідно дотримуватися дуже простих правил:

 

  1. Регулярно підтримувати гігієну порожнини рота. Необхідно двічі на день проводити гігієнічну чистку зубною щіткою, вранці та ввечері після їжі.
  2. Уникати вживати занадто гарячу їжу одразу після холодної, і навпаки. Швидка різниця температур може викликати порушення зв'язку керамічного покриття коронки з металевим ковпачком. У результаті може статися скол кераміки з коронки.
  3. Металокераміка зубів може розжовувати будь-яку нормальну їжу, проте необхідно припинити кусати та розгризати коронками надмірно тверду їжу - козинаки, льодяники, кісточки фруктів та ін. Подібні предмети можуть також пошкодити і здорову емаль.

 

Фото металокераміки на зуби до і після - роботи лікарів стоматологічних клінік Люмідент можна побачити в секції «Фото До і Після».

 

Однак сьогодні металокераміка зубів не задовольняє сучасні вимоги щодо естетики, довговічності, безпеки для організму.

 

Недоліки металокерамічних коронок

 

  • Оскільки на краї коронки помітний обідок металевого опорного ковпачка - потрібно занурювати край металокераміки під ясна, що викликає хронічний гінгівіт (посиніння ясен, кровоточивість). Інші види керамічних конструкцій (наприклад, вініри) не занурюються під ясенний край, тому вони набагато безпечніші для ясен.

 

Фото. Запалення ясен біля металокерамічних коронок.

 

 

  • Необхідність зішліфовування великого обсягу зубних тканин під коронку – визначається мінімальною товщиною стінок металокерамічної коронки. Зішліфовування під металокераміку становить від 1-2,5 мм. Це пов'язано з наявністю металевого каркаса всередині коронки. А під безметалеві конструкції на основі діоксиду цирконію (вініри, коронки) – потрібно всього 0,4-1,5 мм (див. фото).

 

 

  • Металокерамічні коронки поступаються за естетичністю безметалевим конструкціям (суцільнокерамічним, на оксиді цирконію). Через металевий внутрішній каркас - у металокерамічних протезів не вдається досягти повністю натуральної природної прозорості, яка присутня в справжніх зубів.
  • Необхідність депульпування (видалення нерва зуба). Нерв видаляють через великий об'єм спилювання зубних тканин, оскільки металокерамічний зуб має велику товщину.
  • Зчеплення керамічного покриття з металевим ковпачком в металокераміці зубів нездатне досить довго витримувати перепади температур, надмірне жувальне навантаження, наприклад, і клієнтів, які страждають підвищеним стиранням і бруксизмом. Досить часто відбуваються сколи кераміки, через що роботу необхідно повністю переробляти. Це в свою чергу тягне за собою невдоволення клієнтів, і великі обсяги гарантійних переробок робіт коштом клініки, і негарантійних переробок коштом клієнта, якщо минув 1 рік з моменту фіксації протезів на цемент.
  • В суцільноцирконієвих протезів міцність становить від 700 до 1200 мПа, що виключає сколи та розломи цих конструкцій і подовжує термін експлуатації.

 

Фото. Сколы керамики на металлокерамических коронках.

 

 

  • Наявність металевого ковпачка в металокераміці - окрім постійного хронічного запалення ясен - в перспективі дає ускладнення з боку шлунково-кишкового тракту - розвиток поліпів шлунка і кишечника. На відміну від металокерамічних коронок, вініри та інші протези з діоксиду цирконію абсолютно біосумісні з організмом людини. Не викликають гальванізм і не окислюються.
  • Коронки на зуби і вініри, виготовлені з діоксиду цирконію, мають більш точне прилягання, оскільки виготовляються (фрезеруються) машиною з використанням цифрових технологій. Металокераміка в стоматології виготовляється техніком вручну на гіпсовій моделі, в результаті, на цих етапах виникають похибки, які призводять до погіршення фіксації, естетики і термінів служби.

 

Фото. До і після встановлення керамічних (безметалевих) коронок.

 

Пропозиція від Люмі-Дент


Враховуючи, що досі ми бачимо великий попит з боку пацієнтів на металокерамічні коронки, зважаючи на їхню колишню популярність і ціни, вважаємо за необхідне зробити Вам цікаву пропозицію.

Наша команда розробила та впровадила виготовлення бюджетної версії цирконієвих коронок, які виготовляються у нашій власній зуботехнічній лабораторії.

Вартість бюджетної коронки з циркону лише трохи дорожча за металокераміку, проте цирконієві протези значно перевершують металокерамічні по:

  1. Естетиці;
  2. Безпеці для організму та ясен;
  3. Терміну служби.

Більш детальнішу інформацію Ви зможете отримати на безкоштовній консультації в одній із наших стоматологічних клінік.

 

Відгуки про металокерамічні коронки

 

  1. Володимир: Хочу висловити велику подяку лікарю ортопеду-стоматологу Морозову Денису Євгеновичу за дуже змістовну та високопрофесійну консультацію з приводу мого подальшого лікування та протезування. Дуже сподобалася сама клініка, лікар та персонал! Дуже високий рівень обслуговування у клініці! Дякую вам за професіоналізм та людяність!
  2. Вікторія: Була на прийомі у хірурга-імплантолога Є.Ю.Павлюченка, стоматолога ортопеда Д.Є.Морозова, стоматолога терапевта І.В.Кухар. Вони підібрали найкращий варіант лікування зубів та встановлення металокерамічних коронок.
  3. Сергій: Стоматологія Позняки лікарі Бобровицький О.М. та Нагорна Ю.М., велике визнання та подяка, за вашу працю, увагу та професійний підхід до своєї справи. Лікування та встановлення зубів металокераміка. П'ять зірок!

 

Статистика зубопротезних клінік Люмі-Дент за минулий рік.

 

Вид протезування
Кількість
Металокерамічні коронки
1256
Суцільнокерамічні коронки
904
Цирконієві коронки
1453
Вініри
1024

 

Шукаєте стоматологічну клініку, де можна поставити металокерамічні коронки на зуби?

Запишіться для протезування зубів металокерамікой в стоматологію Люми-Дент, на безкоштовну консультацію!