Зуби Мудрості - Як Виглядають І Навіщо Потрібні

Дивіться відео з нашими лікарями стоматологами

 

Зуби мудрості - що це таке

 

З перших років життя у людини до віку «зрілості» - постійно йде зубне прорізування.

 

Спочатку формується молочний прикус, який починаючи з 6 років починає змінюватися на постійний. Зазвичай термін повного формування постійного прикусу закінчується до 16-18 років.

 

Фото. Схема молочного і постійного прикусу.

 

 

Однак є один виняток - це зуби мудрості, треті задні моляри, видалення яких є актуальною проблемою для багатьох людей і стоматологів.

 

Що означає зуб мудрості? Чому його так назвали? "Мудрим" він називається на честь того, що росте в період, коли людина вже доросла, і відповідно, розумна.
Хоча прямого зв'язку вісімки з реальною мудрістю насправді немає ніякої. У дуже багатьох людей немає навіть зачатків зубів мудрості, але це ні в якому разі не означає, що вони не мудрі.

 

 

Про зуби мудрості існує так багато міфів, що він цілком міг би претендувати на звання одного з головних страшилок.

 

Що й зрозуміло: на всю щелепу не знайдеться іншого зуба, який здатний доставити стільки неприємностей, принести стільки болю і розвинути стільки страхів, як вісімка.

 

Восьмі зуби людині по суті вже не потрібні - їхній ріст і присутність надає більше проблем і страждань, ніж якоїсь відчутної користі.

 

Насправді сучасна стоматологія давно навчилася визначати будь-які патології зубів мудрості задовго до початку зубного болю або серйозних ускладнень.

 

І від пацієнта всього лише треба звернутися за професійною допомогою до нас в будь-яку з клінік мережі Люмі-Дент, помітивши перші ознаки дискомфорту після того, як з'явився зуб мудрості.

 

Що це за ознаки і що таке зуб мудрості в цілому, як з ним «боротися» і чи треба це робити? Розповімо про все в подробицях, щоб позбавити вас від страхів, ваші ясна - від болю, а ваш прикус зубів - від аномалій.

 

Фото. Як виглядає зуб мудрості, котрий не з'явився - він тисне в сусідні.

 

 

Фото зуба мудрості на рентгені, до і після видалення.

 

 

Чому виростають зуби мудрості

 

Багато мільйонів років тому людина мало чим відрізнялася від хижаків - їла багато твердої та грубої їжі, у тому числі й сире м'ясо. Голова первісної людини мала іншу будову, у тому числі і збільшену довжину щелеп, на якій комфортно розміщувалися всі зубки, у тому числі і зуби мудрості.

 

Однак з еволюцією змінився спосіб життя людини, його характер їжі, і відпала необхідність в такому потужному жувальному апараті.

 

Щелепи сучасної людини значно менші по довжині щелеп первісної людини, і тому зуби мудрості представляють собою рудимент, або пережиток в еволюції людини.

 

Для них часто не буває місця в щелепах, тому вісімки зазвичай погано ростуть. Часто зуби мудрості атипово (неправильно) розташовуються коронкою і корінням в щелепу, що додає клопоту їх господареві та хірургу під час їх видалення.

 

Фото. Отримання ортопантомограми - панорамного знімка зубів, стоматологія Люмі-Дент.

 

 

Фото. Зуби мудрості на ортопантомограмі.

 

 

Чи у всіх є зуби мудрості

 

За останніми даними світової стоматології, приблизно у 12 осіб зі 100 немає зубів мудрості взагалі. Ні зачатків, ні цілих зубів, «завмерлих» під яснами, - нічого, зубний ряд закінчується другими молярами (так званими сімками). 

 

У таких людей в роті 28 зубів, і це для стоматологічної діагностики норма (навантаження розподілено правильно).

 

Існує й інша крайність, коли у людини в роті присутні не тільки треті, але й четверті моляри. Така будова ряду вже вважається аномалією і зустрічається вкрай рідко (серед українців випадків не зафіксовано).

 

В обох ситуаціях (коли пощастило з зубами мудрості, їх немає зовсім, і коли до них йде ще 4 додаткових зуба) про рівень інтелекту людини мова не йде. І наявність, і відсутність мудрих зубів з самої мудрістю ніяк не пов'язано.

 

Скільки зубів мудрості у людини

 

Кількість всіх зубів вісімок може бути різною.

У людини може взагалі не бути їх зачатків, а може й вирости всі 4 восьмих моляри.

Скільки зубів мудрості саме у Вас - сказати без рентген знімка не вийде.

 

Чому така назва - зуби мудрості

 

Навіщо потрібні людині зуби мудрості, невже краще всього сказано в їхній назві?

 

Це помилка, що не має нічого спільного ні з медициною, ні з інтелектуальним розвитком людини. Насправді мудрість тут вказується, не як якість, а як етап розвитку.

 

Фото. Зуб мудрості, коли росте. Капюшон над вісімкою, що прорізалася.

 

 

Ці зуби називаються зубами мудрості, тому що їх прорізування відбувається у віці людини, коли її інтелект повністю розвинений (саме час йому трансформуватися в мудрість).

 

На те, як він розвинений, якість, стан і (тим більше) зовнішній вигляд чи здоров'я зуба - не вказує. Хоча не варто забувати, що мудреці вчать попереджувати проблеми: звертайтеся до лікаря для профілактики, а не коли процес прорізування вже призвів до запалення.

 

Насправді на зуби мудрості, як і на будь-які інші, припадає жувальне навантаження. Навіщо вони потрібні людині? А для того, щоб таке навантаження розподілялося правильно, виключаючи порушення прикусу.

 

Є ще один фактор, навіщо потрібні зуби мудрості людині - при видаленні його сусіда (сімки, або другого моляра) - вісімку використовують як задню опору для мостовидного протезу, щоб відновити жувальну ефективність на цій стороні.

 

Фото. Хірург-імплантолог під час операції.

 

 

Фото. Введення комп'ютерної анестезії STA лікарем Лещук О.О.

 

 

Фото. Зуби мудрості на панорамному знімку зубів (ортопантомограмі), до і після їх видалення в нашій клініці.

 

 

Фото. Хірург-імплантолог Павлюченко Є.Ю. з пацієнтом нашої клініки відразу після видалення вісімки.

 

 

Приймати рішення по зубу мудрості повинен лікар хірург (видалення або лікування, якщо вісімка тільки з'являється, або моляр вже виріс).

 

Хірург мережі стоматологічних клінік Люмі-Дент оцінить стан зуба мудрості, порівняє ризики і користь, тільки після цього видасть рекомендацію - залишити або допомогти вирости, якщо зачаток вже з'явився.

 

Скільки коштує вирвати зуб мудрості - можна побачити за цим посиланням.

 

Запишіться в клініки Люмі-Дент на безкоштовну консультацію!

 

Прийом проводять

Гнип Віталій Володимирович
Лікар хірург імплантолог
Положий Руслан Артурович
Лікар хірург імплантолог
Федоришин Микола Анатолійович
Лікар хірург імплантолог
Копичко Денис Миколайович
Лікар хірург імплантолог
Мастєров Дмитро Васильович
Лікар хірург імплантолог
Павлюченко Євген Юрійович
Лікар хірург імплантолог
Поширені запитання та відповіді
Запитання:  У мене немає зубів мудрості - це нормально?
Відповідь: 

Якщо відсутні вісімки в роті - це абсолютно нормальна ситуація.

Більш того - якщо у Вас при цьому нічого не болить - Ви є в більш виграшній ситуації, ніж люди, у яких ці зуби прорізалися.

За статистикою у більш ніж половини людей восьмі зуби не прорізуються зовсім.

Запитання:  Які зуби не потрібні?
Відповідь: 

Немає необхідності зберігати зуби:

  • що не підлягають лікуванню та протезуванню;
  • що сильно хитаються;
  • вісімки мудрості, якщо вони зруйновані чи створюють проблеми.
Запитання:  Зуб мудрості який по рахунку?
Відповідь: 

Ці зуби називають ще "восьмими" - йдуть 8-ими, останніми по рахунку від центральних різців.

Запитання:  Що таке зуб мудрості?
Відповідь: 

Зуб мудрості - це останній жувальний моляр, восьмий за рахунком, через це його ще називають вісімкою. Це рудимент, пережиток еволюції людини, що з'являється в період зрілості організму, та часто доставляє багато проблем.